XII. seminář z historie matematiky

XII. seminář z historie matematiky pro vyučující na středních školách se uskuteční v Poděbradech ve dnech 17. až 20. srpna 2015.

Seminář bude věnován Eukleidovi z Alexandrie a jeho nejvýznamnějšímu dílu - Základům, které sloužily po více než dva tisíce let jako učebnice matematiky a staly se také vzorem pro přísně deduktivní budování matematických teorií. Eukleidés při jejich sepisování využíval a zpracovával poznatky svých předchůdců. Podařilo se mu to natolik dobře, že téměř všechny podobné předchozí pokusy byly takřka zapomenuty. Dílo, které vytvořil, obsahuje množství planimetrických, stereometrických i aritmetických výsledků. V rámci semináře bude pozornost věnována všem třinácti kapitolám Základů. Připomenuty budou i příspěvky pozdějších  matematiků, kteří Eukleidův spis podstatným způsobem doplnili a mnohdy tak vytvořili zcela nová odvětví matematiky. Našemu zájmu neuniknou počátky axiomatické metody i nečekané objevy z dvacátého století, slavné geometrické věty (Thalétova, Pýthagorova, Eukleidovy .) i věty mnohem pokročilejší, teorie proporcí a současný přístup k zavádění reálných čísel, aritmetika obsahující podnětné výsledky, které dnes řadíme do rekreační matematiky (čísla figurální, dokonalá a jiné), pravidelné mnohostěny a otázky spojené s objemem jehlanu, které se nakonec objevily jako jeden ze slavných Hilbertových problémů. Stranou nezůstanou ani témata s Eukleidem spjatá snad nejvíce: eukleidovské konstrukce pomocí pravítka a kružítka a problematika pátého Eukleidova postulátu, která nakonec vedla ke vzniku neeukleidovských geometrií. Opomenuty nebudou ani četné didaktické aspekty vybraných témat.

Eukleidovy Základy po celá staletí inspirovaly matematiky, logiky, filozofy, učitele i studenty. Jsme přesvědčeni, že i dnes stále přináší mnoho zajímavého a podnětného. Jejich vhodné představení může být využito přímo při výuce matematiky i ve výběrových seminářích. Studenti je mohou objevovat, studovat a rozvíjet s využitím počítačů a internetu. Účastníci semináře obdrží knížku Eukleidovy Základy, jejich vydání a překlady (M. Bečvářová) obsahující nejen základní informace o Eukleidovi a jeho Základech, ale také přehled takřka všech jejich vydání a překladů, který mapuje bohatství eukleidovské tradice, doplněný o charakteristiku českých překladů, a to  včetně těch, které se nám dochovaly pouze v rukopisech a byly objeveny poměrně nedávno. Účastníci rovněž získají komentovaný český překlad Archimédova spisu Metoda (Z. Halas), který vychází z výsledků nejnovějších archimédovských bádání.

Přednášky předběžně přislíbili: Jindřich Bečvář, Martina Bečvářová, Jarmila Bednaříková, Zdeněk Halas, Martin Melcer, Vlasta Moravcová, Jarmila Robová.

Podrobne informace a prihlaska na seminar jsou k dispozici zde.